top of page
Yazı: Blog2_Post
  • Yazarın fotoğrafıPsk. Sebile Ecemnaz Kokal

Psikolog Olarak İlk Deneyim: Balıklı Rum Hastanesi Anatolia Psikiyatri Poliklinik Stajı

Güncelleme tarihi: 4 Oca



Uzun zamandır blog yazılarıma ara vermiştim, bunun nedeni mezuniyetin tatlı telaşı ve heyecanı içerisinde olmamdı. Üniversitem olan Acıbadem Üniversitesinden 4 Temmuz 2023 tarihinde başarılı olarak mezun oldum ve hemen ardından ise 5 Temmuz 2023 tarihinde 1 aylık süren stajımın başlangıcını verdim. Balıklı Rum Hastanesi'nin "Anatolia Psikiyatri Servisleri"nde gerçekleştirdiğim stajım, benim için klinik alanına oldukça hızlı ve sağlam bir başlangıç oldu ve staj yaptığım bu 1 aylık süre boyunca birçok farklı tanılı hasta görme imkanım oldu. (Evet, psikologlar normalde "danışan" kelimesini kullanırlar, ancak bağlam hastane olduğu zaman bu tanımlama değişiyor.) Balıklı Rum Hastanesi'nin "Anatolia Psikiyatri Servisi" nde birçok farklı alanda alt servis bulunuyor: Kadın Psikiyatri Servisi, Erkek Psikiyatri Servisi, Alkol-Madde Servisi, Geriatri Servisi, Huzurevi. Sizlerle bu blog yazımda, hastane stajımdan edindiğim bilgileri/deneyimleri paylaşacağım ve bu alanı seçmeyi düşünen arkadaşlarım var ise, gözlemlerime dayanarak bağımlılık alanında bir psikolog olmaya dair görüşlerimi paylaşacağım. Ayrıca yukarıya link olarak hastane ile ilgili çekmiş olduğum blog videosu ekledim, dilerseniz göz atabilirsiniz.


Öncelikle 1 aylık staj sürem boyunca "Stajyer Psikolog" olarak yer aldığım faaliyetleri sıralamak ve daha sonrasında bunları detaylandırmak isterim: Kadın psikiyatri servisine uzman klinik psikologlar tarafından yapılan günaydın toplantılarına katılmak, madde ve psikiyatri servislerine uzman klinik psikologlar tarafından yapılan vizitlere katılmak ve yine uzman klinik psikologlar tarafından stajyerler için düzenlenen bilgilendirici staj toplantılarına katılmak, alkol servisinde "stajyer psikolog" olarak Doç. Dr. Hasan Mırsal tarafından düzenlenen açık servis olan alkol servisindeki hastaların da katılımı ile birlikte son derece öğretici ve faydalı geçen alkol toplantılarına katılmak, tüm servislerin içinde güvenli bir yerde muhafaza edilen ve kameralarda güvenlikleri takip edilen, doktorlar tarafından alınan notların ve psikolog gözlem raporlarının bulunduğu hasta dosyaları okumak, hastaların EKT (Elektrokonvülsif Tedavi) seanslarına katılmak, huzurevine ve geriatri servislerine ziyaretler gerçekleştirerek yatan hastalarla sohbetler etmek.


İlk olarak; staja geldiğimiz ilk gün uygulanan bazı prosedürlerden ve bütün stajyerlere dağıtılan ve içerisinde Özel Balıklı Rum Hastanesi'nde yapılan stajın işleyişine dair bilgiler bulunan bilgilendirme formundan bahsedeceğim. Staja başvuru yaparken sizden çok çeşitli tahliller (HBS AG, Anti HBS, Anti HCV, Anti HIV, Hemogram, tam idrar tahlili, akciğer grafisi/filmi) ve 1 adet resim istiyorlar. Tüm stajyerlerin dosyaları gerçekten özenle hazırlanarak kayıtlara geçiriliyor. Stajın ilk başlama gününde 08:30'da "Anatolia Psikiyatri Polikliniği"ne başvuruluyor. Burada tahlil belgelerinin teslimi ile giriş işlemleri yapılıp işyeri hekimi Dr. Tarık Bey'den sağlık kontrolü yapıldıktan ve iş güvenliği uzmanı Halil Karaman'dan iş güvenliği eğitimi alındıktan sonra servislere girişimiz onaylanabiliyor. Mesai saatleri 08:30-16:00 arasında oluyor ve her gelinen gün için bizden sabah ilk olarak psikiyarti polikliniğinde oluşturulan stajyer imza föyünü imzalamamız bekleniyor.


Hastanede her sabah uzman psikologların servislere "günaydın toplantısı" adı altında ve gün içerisinde birçok farklı servise vizitleri oluyor. Hangi psikologun hangi serviste hastası var ise, o servise gidiyorlar ve görüşmeler gerçekleştiriyorlar. Bu vizitlere stajyer psikologlar da katılabiliyorlar ve gözlem yapabiliyorlar. Psikologların vizitlerinin herhangi bir sabit sırası bulunmuyor, hangi serviste hasta yoğunlukları var ise servisler arasında geçiş yapabiliyorlar. Bu kısımda değinmem gereken bir nokta var ki o da "EKT (Elektrokonvülsif Tedavi)". Hastalıkların psikiyatrik kökenli olmaları sebebiyle, psikoterapi ile birlikte ilaç tedavisi alan ancak bu tedaviye yeterince yanıt vermeyen veya ilaç tedavisini gebelik nedeniyle seçemeyen hastalarda ve ağır psikotik durumlarda EKT tedavisi uygulanıyor. EKT, hastalara haftada 5 kez sabah saat 08:30'da uygulanıyor. Anestezi uygulandıktan sonra beyne verilen düşük doz elektrik akımı ile birlikte oksijen veriliyor ve hastaya epilepsi (sara) nöbeti geçirtiliyor. Stajyerler da EKT seanslarına katılım sağlayarak süreci gözlemleme şansı elde edebiliyorlar. EKT sonrasında ise hastanın konfüze (patolojik derecede zihin bulanıklığı) olma durumlarından dolayı psikologların görüşme saatleri ileri sarkabiliyor.


Haftanın 1 günü uzman klinik psikologlar tarafından stajyerlere özel olarak staj toplantıları gerçekleştiriliyor. Bu toplantılar içerisinde; psikopatolojik rahatsızlıklar, nefes egzersizleri, öfke kontrolü, alkol ve madde muhteviyatı, bağımlılıkta kullanılan psikiyatrik ilaçlar ile ilgili psikoeğitim veriliyor. Toplantılar sırasında not alınabiliyor ve konu/konu dışında aklımıza takılan soruları uzman hocalarımıza sorabiliyoruz. Onlar da bizler için merak ettiğimiz tüm noktaları detaylıca aydınlatıyorlar. Bu toplantılardan önce ve sonra uzman psikologların vizitleri öğle arasından sonra devam ediyor ve biz stajyerler de istediğimiz hocamızın takipçisi olabiliyor ve toplantılarının ve görüşmelerinin birer şahidi olabiliyoruz. Ama elbette burada değinmek istediğim bir nokta daha var ki o da şu: Hastaların izinleri doğrultusunda bizler bu görüşmelerde yer alabiliyoruz. Her ne kadar görüşmenin yapıldığı odaya giremesek bile, kapının önünde bekleyerek hocamızın hastasıyla gerçekleştirdiği kısa görüşmelere şahitlik edebiliyorduk, fakat hasta elbette istediği vakit kapıyı kapatarak görüşmeyi birebir hale getirebiliyordu. Stajyerlerden bazıları hocamızın görüşmeden çıkmasını beklerken, bazıları ise kapısı açık olan başka bir hocanın vizitine geçmeyi tercih edebiliyorlardı. Vizitlerde kapının önüne çöküp, hastanın rahatsız olmayacağı bir izleme mesafesinde durarak, vizit sırasında görüşmede hocamızın değindiği önemli noktaları defteri dizime ve yer yer arkadaşlarımın sırtlarına dayararak not aldığım zamanlar, zihnimde bu stajım ile ilgili hep bir yer edinecek ve aklıma geldikçe gülümseyeceğim :)


Son olarak yazımın bu kısmında 1 aylık "Özel Balıklı Rum Hastanesi Vakfı"nda yapıtğım stajdaki gözlemlerime dayanarak bağımlılık alanında bir psikolog olmaya dair görüşlerimi paylaşacağım. Yazımda da değindiğim gibi psikologlar, hastane içerisinde pek çok farklı misyon üstleniyorlar: Stajyerlere eğitim vermek, hastalara ve servislere vizitler gerçekleştirmek, hastalarla toplantılar düzenlemek ve tabii ki hastalara terapi vermek. Kariyer hedeflerimde hastanede çalışmayı seçenek olarak gördüğümden dolayı, uzman psikologların hastane içerisinde yapılabilecek pek çok farklı hizmetlerinin olduğunu görmek beni sevindirdi. Buna karşın, bu mesleği seçmemdeki temel motivasyonlarımdan biri olan "insanla derinleşebilmek" meselesini hastane içerisinde gerçekleştirebilme ihtimalimin olasılığını düşündürdü. Biraz ambivalans bir durum olarak gözlemlediğimi söyleyebilirim. Hastanede çalışmayı düşünen arkadaşlarıma, staj imkanı elde ederek hastanede psikolog olarak çalışmanın eksilerini ve artılarını bir terazide tartmalarını öneririm. Bazı hastalarla yapılan görüşmelere tanık olmak, yer yer zorlayıcı nitelik kazanabilir. Karşıt aktarım konusu devreye girebilir. Lisans boyunca kitaplarda okuduğum, DSM-V'de incelediğim tanıları karşımda görmek, hastaların ruhsal sancılarına tanık olmak ve bir noktada belki eşlikçisi olmak ise benim için bu deneyimin en etkileyici kısmı oldu. Psikolog olarak edindiğim ilk deneyimin Balıklı Rum Hastanesi'nde olması, benim için en büyük motivasyon oldu.


-Psikolog Sebile Ecemnaz Kokal

69 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page